Miljø og bærekraft

Vi er avhengig av et levende hav for å kunne produsere mer mat i havet. Dette innebærer å bruke og ta vare på den «blå åkeren» på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. All matproduksjon har et fotavtrykk. Det påvirkes av hvordan produksjonen gjennomføres, prosesseringen og transporten til markedene.

I Svanøy Havbruk AS jobber vi systematisk for å holde kontroll på hvordan vi påvirker miljøet rundt oss. Vårt mål er å finne den gode balansen mellom en bærekraftig og framtidsrettet produksjon og hensynet til miljøet, som er i tråd med FN´s bærekraftsmål. Våre fokusområder:

Fisk   Folk  Samfunn  Klima & Miljø

 I vår daglige drift har vi gode rutiner og risikobasert tilsyn som hensyntar naturen rundt oss, helsen til våre ansatte og velferden til fisken. Våre sosiale og miljømessige forpliktelser er i fokus gjennom hele vår verdikjede!

Gjennom vår miljø- og biomangfoldsplan har vi en bevisst miljøstrategi som skal sikre at vi jobber kontinuerlig for en bærekraftig produksjon med minimal påvirkning på miljøet og med fokus på å ta vare på artsmangfoldet og dyrelivet rundt anleggene våre.

Vi har satt bærekraftrapportering på agendaen, og har gjennomført dobbel vesentlighetsanalyse for å identifisere påvirkninger, risiko og muligheter (IROer) og dermed våre vesentlige bærekraftstema.

Årlige bærekraftsrapporter vil snart være tilgjengelig på denne siden.

Klimavennlig mat

Oppdrettet regnbueørret og laks er av de matvarene som har minst karbonfotavtrykk, og er et sunt, proteinrikt produkt. Verdens befolkning vokser, og sammen med den øker behovet for å finne bærekraftige kilder til nok sunn mat. 70 % av jordens overflate er dekket av vann, men bare rundt 5% av maten vår kommer fra havet!

Som en stolt sjømatprodusent av mat med et lite miljøavtrykk, så ser vi at vår næring uten tvil er en viktig del av løsningen i overgangen til mer bærekraftig matproduksjon. Oppdrett av ørret kan være med på å dekke det økende behovet for mat, og sikre et kosthold som inneholder mat som er bra for helsa og bra for planeten.

Ansatte i Svanøy Havbruk

Mennesker

Det handler om mennesker, både i vår drift og i samfunnet rundt oss. Vi jobber for å sikre gode og trygge arbeidsplasser, og for lokal aktivitet og næringsutvikling. Hvert årsverk i den norske havbruksnæringen skaper i tillegg nesten to årsverk i andre næringer. Vår aktivitet gir positive ringvirkninger!

Vi er avhengige av sterke lokalsamfunn som er gode å leve i. Våre ansatte er en integrert del av lokalsamfunnene, og på samme måte er vi som selskap en naturlig deltaker og bidragsyter lokalt. De ansatte er vår viktigste ressurs, og vi er opptatt av at de skal ha best mulig arbeidsmiljø hver eneste dag på jobb!

Fiskevelferd

For å leve opp til vårt mål om å være en effektiv og bærekraftig sjømatprodusent, så må vi spille på lag med fisken og dens premisser. Vi skal ha en robust fisk, vi skal forebygge sykdommer og sikre den et optimalt miljø med rent vann og fôr av høy kvalitet fra bærekraftige råvarer. På alle våre anlegg har vi sensorer og miljøovervåking som gir oss data om hvordan fisken har det til enhver tid.

I tillegg overvåkes ørreten med kamera fra tilvekstsentralen vår, og får tilsyn fra tilsynsveterinær og egne fiskehelsebiologer. Det er gjort store investeringer i innovasjon og teknologi for å sikre god fiskehelse. Blant annet har vi lasere som hjelper oss å forebygge og skånsomt fjerne lakselus 24/7. Færre avlusninger og mindre håndtering av fisken, gir bedre fiskevelferd. Dette gir igjen en positiv miljøeffekt.

Mattrygghet

Vi leverer regnbueørret av høyeste kvalitet gjennom strenge kontrollrutiner og sporbarhet i hele produksjonskjeden. Dette sikrer trygg og sunn mat til forbrukerne.

Bærekraftig fôr: Våre fôrleverandører er nøye valgt for å sikre bruk av sertifiserte og sporbare råvarer med minimal miljøpåvirkning. Gjennom Salmon Group sin egen fôrresept settes det særlig strenge krav til bærekraftige råvarer og menneskerettigheter. Les mer om "Bærekraftsvisjon og strategi for SG-fôret".

Vi jobber hele tiden med å bli enda mer miljøvennlige

Som et ledd i dette har vi elektrifisert fórflåtene på tre av våre sjølokaliteter og installert en hybridløsning med batteri på en fjerde.

På land har vi blant annet investert i renseanlegg og slambehandling for å spare miljøet og benytte slam som en ressurs.

Andre mål vi jobber mot er:

  • alt oppdrettsutstyr i plast (nøter, tau, fôringsrør) gjenbrukes eller resirkuleres

  • redusere det totale klimagassutslippet og føre klimaregnskap

  • dødelighet skal være minimalt, og overlevelse i sjø skal være på over 97 %

  • i enda større grad være en bidragsyter til å utnytte sjømat som et klimavennlig kostholdsalternativ

Dette skal vi fortsette med:

  • forebyggende tiltak mot lakselus, effektiv kontroll og miljøvennlig bekjempelse

  • vårt gode arbeid rundt nullvisjon rømming - 0 rømminger i selskapets 20 år!

  • utslipp til ytre miljø skal være minimalt, og lokaliteter skal ha tilstand god eller svært god ved resipientundersøkelser

  • velge fiskefór med de beste tilgjengelige klimavennlige råvarene

Vårt GGN-nr: 4059883589788

Sertifiseringer

Svanøy Havbruk er stolte av å levere regnbueørret som er sertifisert gjennom GlobalG.A.P., en global standard for trygg og bærekraftig matproduksjon. Sertifiseringen er frivillig og standarden stiller høye krav til oss som produsent, men også til våre leverandører av rogn, smolt og fór, som også må være Global G.A.P.- sertifisert.

Denne sertifiseringen bekrefter vårt engasjement for kvalitet, ansvarlighet og bærekraft i alle ledd av produksjonen.

Hva betyr GlobalG.A.P. for deg som forbruker?

  • Trygg matproduksjon: Strenge krav til hygiene, fiskehelse og mattrygghet sikrer at regnbueørreten vår holder høyeste kvalitet og er trygg for deg å spise

  • Bærekraftig praksis: Sertifiseringen stiller krav til effektiv ressursbruk, ansvarlig fôrproduksjon og minimal miljøpåvirkning, noe som er i tråd med vår og din visjon om en grønnere fremtid

  • God fiskevelferd: GlobalG.A.P.- standarden sørger for at fisken får optimale oppvekstvilkår med minst mulig påkjenninger gjennom hele livssyklusen

  • Sporbarhet: Med GlobalG.A.P. er det full transparens i hele produksjonskjeden, fra fôr til ferdig produkt

  • HMS: Arbeidernes helse og sikkerhet er ivaretatt i alle ledd

  • Verifiserer forsvarlig drift i samsvar med lokale og internasjonale lover og reguleringer