Svanøy-Havbruk-Oddane©Rune-Helland (1).jpg

Om oss

Svanøy Havbruk produserer næringsrik og delikat regnbueørret på fire lokaliteter i Kinn kommune. Vi er opptatt av lokal verdiskapning, og en bærekraftig og effektiv matproduksjon.

Lokal verdiskapning

Svanøy Havbruk er i dag et solid selskap, og den største arbeidsgiveren på Svanøy med våre 26 heltidsansatte. Her pendles det til øya i stedet for “andre veien” til byen Florø. Vi produserer matfisk og stamfisk på fire lokaliteter i sjø, i tillegg til rogn og settefisk på land. Vi er medeier i Sande Settefisk på Rygg i Gloppen Kommune, sammen med to andre oppdrettsselskap. Her satses det stort på framtidsrettet smoltproduksjon. Vi er også stolte over å være aksjonær i Godfisken AS, der vi sammen med 10 andre oppdrettere, har investert i topp moderne beredskaps- og bløggebåter. Vi er således med på å skape aktivitet og arbeidsplasser i vår region!

Svanøy er den sørligste og frodigste øya i Kinn kommune. Her finner man planter og trær man vanligvis ikke finner på vestlandet, og det samme kan vi vel si om menneskene;). Svanøy blir ofte kalt "Sunnfjords perle". Få steder i fylket har en så fargerik historie som Svanøy. Det startet med Eirik Blodøks på 900-talet. Etter reformasjonen ble det enorme Svanøygodset kongegods og adelsgård. Den ble senere hovedsete for haugianerne på Vestlandet, og det viktigste senteret i regionen med stor aktivitet på eksport og skipsfart. Dette resulterte i oppdrett og forsking på laksefisk og vilt. I dag er Svanøy fortsatt høyst produktiv, og Svanøy Havbruk er stolt av å være en del av dette samfunnet.

Vi har spesialisert oss på regnbueørret, og er en av få oppdrettere i Norge som bare har ørret(og ikke laks) i merdene. Ørreten er et fantastisk produkt; sunt og godt. Sammenlignet med atlantisk laks, så er ørreten rødere i kjøttet og har en naturlig lavere fettprosent. Vi mener at ørreten har et enormt vekstpotensiale, og jobber med spennende prosjekter for å løfte fram ørreten som et høykvalitets sjømatprodukt. All fisken vår blir solgt gjennom Skaar Norway, som også er aksjonær. Våre kunder finnes i Europa, Asia og USA. Mesteparten av fisken blir slaktet ved Slakteriet AS i Florø, et steinkast unna. Se hvor vi er lokalisert her. I tillegg til ordinær stamfisk- og matfiskproduksjon, så har vi flere spennende FOU-prosjekt som m.a omfatter konsumrogn av ørret(kaviar).

Vi har en bevisst strategi på å benytte lokale leverandører, når det er mulig. Dette er med på å sikre arbeidsplasser og lokal verdiskapning. Svanøy Havbruk og Marø Havbruk er, sammen med andre lokale bedrifter, bidragsytere til Svanøy Hovedgård - en viktig norsk kulturarv. Vi er også blant de mange som bidrar til å opprettholde øyas gode nærbutikk, og sponser ellers andre gode tiltak i nærområdet.

Les mer om om Svanøy-samfunnet og øya sin spennende historie på hjemmesidene til Svanøy.



Ringvirkninger av oppdrettsnæringen

Verdiskapningen som oppdrettsnæringen har pr. innbygger på Svanøy er formidabel, og ringvirkningene i kommunen ellers er også betydelige. Beregninger viser at vårt område - Florø og omegn - har en verdiskaping fra oppdrett på over 1 milliard kroner pr. år og 600 årsverk. Dette ville tilsvare 32000 årsverk i Oslo ser man det opp mot antall innbyggere. På Svanøy er vi ca 40 fastboende og her har vi 35 helårs arbeidsplasser knyttet til Svanøy Havbruk, Marø Havbruk og Svanøy Røykeri.

Oppdrettsnæringen er også viktig for mange leverandørbedrifter i regionen. 

Svanøy Havbruk bidrar, sammen med andre lokaleide oppdrettere, til økt økonomisk aktivitet i vår region ved at vi:

  • investerer i andre bedrifter lokalt eller i samme region. Dette bidrar til å opprettholde et variert næringsliv og til økonomisk vekst i regionen.

  • kjøper innsatsfaktorer som smolt, fór, merder, maskiner, båter og forskjellig annet utstyr samt tjenester(som båtverksted, slakteri, elektrikerarbeid og rørlegger) som er nødvendig til driften. Dette øker verdiskapingen i leverandørbedriftene som igjen må øke bemanningen. 

  • de ansatte i oppdrettsbedriftene bruker deler av lønnen på lokale innkjøp. 

    (Kilde: Oppdrettsnæringens regionaløkonomiske betydning i Sogn og Fjordane. HVL-rapport nr 1, 2020. Av Johannes Idsø, Rolf Dahl og Elin Randi Lotsberg)

 

Historie

Opprinnelsen til oppdrettseventyret på Svanøy var da Svanøy Stiftelse begynte sitt pionerarbeid innen fiskeoppdrett, tidlig på 70-tallet. Oppdrettsanlegget på Langøya(Austneset) var ett av de første i Norge. Forskningsstasjon for fisk på Sunndalsøra (idag; Nofima) benyttet Svanøy som teststasjon for sine avlsgrupper på både laks og ørret i hele 11 år fra 1976, og Havforskningsinstituttet hadde alle sine avlsgrupper og stamfisk av laks på Svanøy i årene 1974 til 1979. Også senere, på 80-tallet, var Svanøy Stiftelse en sentral samarbeidspartner i det viktige genforskningsarbeidet til professor Harald Skjervold.

I regi av Svanøy Stiftelse ble det også i noen år ytt konsulentbistand og hjelp til etablering av oppdrett i andre land. Stiftelsen investerte mye i å utvikle teknologi og utstyr til oppdrettsnæringen. Blant annet ble bruk av ultralyd til kjønnsbestemmelse av stamfisk utviklet på Svanøy. I 1983 etablerte Svanøy seg som en leverandør av lakserogn og var på et tidspunkt den største i Norge på salg av rogn. Svanøy fikk helsestatus til å kunne eksportere rogn, noe som ble økonomisk viktig for selskapet. Opp gjennom årene har Svanøy også vært et sted for akvakulturstudenter å komme på omvisning eller få praksisplass.

Oppdrett ble skilt ut fra Stiftelsens øvrige aktiviteter rundt 1990 , og aksjeselskapet Svanøy Havbruk ble etablert. Opp gjennom årene har selskapet hatt flere eiere, blant annet Fjord Seafood. Da de etter hvert besluttet å legge ned sin oppdrettsvirksomhet på Svanøy, ble et nytt aksjeselskap etablert etter at Ove Inge Vågen og Ola Sveen i 2005 fikk med seg lokale investorer. Dette er det som i dag er Svanøy Havbruk AS.

Samarbeid

Svanøy Havbruk er en av 43 bedrifter som er medlem/aksjonær i Salmon Group, et nettverk for små og mellomstore oppdrettere.

Våre stamfiskkonsesjoner er tilknyttet AquaGen sin ørretstamme og Svanøy Havbruk er, sammen med Lerøy, en del av AquaGens produksjons- og sikringsstruktur på ørret.

Nofima i Tromsø er en viktig samarbeidspartner på forskningsarbeidet innen FOU, i tillegg til Reksund AS som bistår oss i planlegging og prosjektstyring.