Verdikjede

Gjennom 20 år har Svanøy Havbruk investert i og utviklet en verdikjede fra egg til ferdig produkt. Vi har hele tiden vært opptatt av at fisken skal leve så naturlig som mulig, med de utviklingstrinnene den ville hatt i naturen.

Vårt mål

Målet har hele veien vært en effektiv og bærekraftig verdikjede som skal sikre den beste kvalitet og mattrygghet i alle ledd. Gjennom hele vår verdikjede har vi i Svanøy Havbruk stort fokus på klima og miljø, dyrevelferd, samt sosial og økonomisk bærekraft.

Vi har i alle ledd investert i forskning, innovasjon og teknologi - både i våre gjennomstrømmings- og RAS-anlegg på land, og i moderne anlegg på våre sjølokaliteter.

Vår produksjonslinje

Stamfisk

Svanøy Havbruk er involvert i hele ørretens livssyklus. Stamfisk er fisk som skal bli foreldre til neste generasjons fisk. Hunnens rogn befruktes med hannens melke. Med to konsesjoner for stamfisk er vi en viktig bidragsyter til produksjon og sikring av genetikk for norskprodusert regnbueørret i Norge. En andel av stamfiskkandidatene i konsesjonene blir utvalgt for rognproduksjon og sikring av avlsmateriale, og blir stående på egen stamfisklokalitet 2. år i sjø. Svanøy Havbruk er en del av den overordnede strukturen for sikring av stamfiskmateriale og rognproduksjon av regnbueørret fra AquaGen.

Rogn

Starten på livssyklusen til regnbueørreten skjer i ferskvann, på landanlegg. Innlegging av befruktet rogn fra stamfisk av AquaGen-stamme, foregår i klekkeriet. Under klekkeprosessen oppbevares eggene mørkt og får rikelig med sirkulerende ferskvann. Ved klekking får eggene en plommesekk som de ernærer seg selv med. Når plommesekken er spist opp er de klare til å spise et finkornet fôr. Fisken kalles da for yngel og overføres til kar med mer plass til å vokse.

Yngel og smolt (settefisk)

Når yngelen vokser sorteres de basert på størrelse, og blir gradvis introdusert for pelletert fôr. I den fasen vaksineres den for å beskytte den mot virus og sykdommer. For å tilpasse seg livet i sjøvann gjennomgår fisken en rekke fysiologiske, hormonelle og atferdsmessige endringer, også kalt smoltifisering. Fisken kalles smolt når den har gått gjennom denne prosessen. Settefisk produseres både i settefiskanlegget vårt i Marøysundet på Svanøy, og i det hypermoderne anlegget til Sande Settefisk på Sandane. Begge anlegg benytter både gjennomstrømming og resirkuleringsteknologi. Sande Settefisk produserer, i tillegg til vanlig smolt, “postsmolt” opp til 1 kg - både laks og ørret.

Matfisk

Når smolten er blitt alt fra 100 til 1000 gram, er fisken klar til overføring til sjøen. Den fraktes da i brønnbåt til våre lokaliteter i fjordene rundt Svanøy og Florø, samt ved Atløy. Her blir den plassert i dype merder med veldig god plass. Kravet er at 97,5% vann, og maks 2,5% fisk, men ofte er det langt mindre tetthet enn dette. Regnbueørreten lever resten av sitt liv i rent sjøvann. Som i ferskvannsfasen på land, får den også i sjøfasen godt stell og fòr av høy kvalitet, slik at den kan vokse og bli til proteinrik mat for kvalitetsbevisste forbrukere.


Slakt og salg

Når ørreten er klar til slakt, etter 8-12 mnd i sjøen, og den er blitt ca 4 kilo, blir den sendt med brønnbåt til nærliggende slakteri. All vår regnbueørret selges av Skaar, som også er en aksjonærene i Svanøy Havbruk. Det meste blir eksportert til land i Asia, Amerika og Europa, men noe havner også i frysediskene hos norske dagligvareaktører.

På utsortert stamfisk(som ikke skal brukes til avl og rognproduksjon) blir også rogna tatt vare på i slakteprosessen, og selges som kaviar til kresne kunder. Dette gir mindre matsvinn, noe som er bærekraftig!

Bli med på en reise gjennom ørretens livsløp: